top of page

Warmteterugwinning op basis van aangezogen buitenlucht

Een aantal cruciale succesfactoren voor het telen van kasgroenten, is dat je het vochtpeil en het klimaat in de kassen kunt sturen. Op 4,4 hectare van onze kassen hebben we hiervoor dan ook eind 2017 een op maat gemaakt ontvochtigingssysteem in gebruik genomen.

 

Aan een bestaande installatie van het bedrijf Van Dijk Heating zijn door datzelfde bedrijf een aantal aanpassingen gedaan, zodat de installatie precies is gemaakt zoals dat vanuit Seasun wenselijk was.

warmtepomp.png

Hoe werkt de installatie?
In koude lucht zit veel meer vocht dan in warme lucht. Teveel vocht in de kaslucht kan voor groeiremming aan het gewas én voor schimmelvorming zorgen. Vocht geeft een probleem als het neerslaat op het gewas. Om dit neerslaan te voorkomen zijn er twee methoden:

  1.  De kas verder verwarmen.

  2.  Actief het vocht uit de lucht halen.

Seasun heeft met dit ontvochtigingssysteem gekozen voor methode 2.

Warme (vochtige) kaslucht gaat via de installatie naar buiten en koude (droge) lucht komt van buiten naar binnen. Op het moment dat beide luchtstromen elkaar kruisen wordt de koude lucht van buiten verwarmt door de warme lucht uit de kassen, tot het wenselijk aantal graden dat wij zelf aan kunnen geven.

 

In de wisselaar waar de warme vochtige lucht wordt afgekoeld valt ook het aanwezig vocht als water in een opvangbak. Dit water kan later weer worden gebruikt als gietwater. De opgewarmde droge buitenlucht gaat vervolgens via luchtslangen de kas in. Op die manier is er continue luchtcirculatie in de kassen en heeft Seasun meer grip op het klimaat in de kassen, kunnen we het energieverbruik verlagen (doordat koude buitenlucht verwarmd wordt door warme lucht uit de kassen) en kunnen we uiteindelijk de productie en productkwaliteit stimuleren.

 

Effect van de installatie
Nadat de installatie was geïnstalleerd heeft Seasun deze uitgebreid kunnen verkennen. Op dit moment worden gerichte metingen gedaan en vergelijkingen gemaakt met een referentieafdeling. In 2018 hebben we al op ons elektriciteitsverbruik kunnen besparen én zijn er meerdere kuubs condenswater per uur gewonnen dat geschikt is voor hergebruik.

Er valt nog meer winst te behalen uit de installatie. Daar zetten we de komende tijd op in. Maar zoals we altijd in gedachten hebben gehouden: het gewas heeft altijd gelijk en is leidend.

bottom of page